Ojciec Jan, kapucyn, przez wiele lat proboszcz i zarazem kustosz sanktuarium św. Ojca Pio w Terliczce koło Rzeszowa, gdzie przyjmował licznych pielgrzymów. Obecnie pracuje na placówce zakonnej w Nowej Soli. Chętnie dzieli się swoimi sprawdzonymi przepisami z naszymi Czytelnikami.
70 dag ziemniaków
1 większy ogórek konserwowy
15 dag surowego wędzonego boczku
1 łyżka masła
mały słoiczek majonezu
sól
pieprz
sok z cytryny
pół pęczka szczypiorku
Wykonanie:
Ziemniaki wyszorować, nieobrane zalać wrzątkiem i ugotować do miękkości. Odcedzić, a wystudzone pokroić w talarki. Ogórek pokroić w plasterki, połączyć z ziemniakami. Boczek pokroić w cienkie paseczki, podsmażyć na maśle, aż będzie chrupki. Dodać do ziemniaków. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Połączyć z majonezem, delikatnie mieszając. Posypać posiekanym szczypiorkiem.
Czas decyzji wpisany…w Boży zegar – o pielgrzymowaniu maturzystów na Jasną Górę
2024-04-25 18:27
BPJG
BPJG
Młodzi po Franciszkowemu „wstali z kanapy”, sprzed ekranów i znaleźli czas dla Boga, a nauczyciele, katecheci, kapłani, mimo wielu obowiązków, przeżywali go z wychowankami. Dobiega końca pielgrzymowanie maturzystów na Jasną Górę w roku szkolnym 2023/2024. Dziś przybyła ostatnia grupa diecezjalna – z arch. katowickiej. W sumie w pielgrzymkach z niemalże wszystkich diecezji w Polsce przybyło ok. 40 tys. uczniów. Statystyka ta nie obejmuje kilkuset pielgrzymek szkolnych.