Reklama

Z zakonnej kuchni

Grzyby solone

Niedziela Ogólnopolska 39/2015, str. 58

Graziako

Z tak przygotowanych grzybów można robić sałatki cebulowo-grzybowe do ryby, pieczystego i dziczyzny; można je wykorzystać jako dodatek do farszu świątecznych pierogów, do bigosu, kapusty czy barszczu czerwonego. Przed użyciem należy grzyby porządnie wymoczyć. Przepis pochodzi z kuchni p. Marii Pleśniak

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Składniki:

• 1 kg świeżych rydzów, opieniek lub gąsek – same kapelusze

• 2 łyżki stołowe soli na 1 l wody do obgotowania grzybów

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

• 15 dag soli do przełożenia grzybów

Wykonanie:

Grzyby starannie oczyścić na sucho, a następnie wypłukać. Obgotować – 5 min w osolonym wrzątku (z wyjątkiem rydzów, które układa się w kamionce po obmyciu bez obgotowania, oraz gąsek, które należy wymoczyć – przez kilka godzin, co najmniej czterokrotnie zmieniając wodę). Osączyć grzyby na sicie. Układać w kamionkowym garnku i przesypywać solą każdą warstwę. Przykryć szczelnie talerzem i obciążyć np. słoikiem z wodą. Przykryć ściereczką i wstawić do lodówki. Po 3-4 dniach grzyby zmniejszą objętość i przykryją się własną zalewą. Wówczas można dodać kolejne warstwy obgotowanych w solance kapeluszy z kolejnych grzybobrań, maksymalnie do półtora tygodnia. Każdą nową warstwę solić jak na początku i pilnować, by dociśnięte kapelusze były zawsze przykryte zalewą. Gdyby po 7 dniach grzyby nie pokryły się własną zalewą, należy samemu sporządzić zalewę ze szklanki przegotowanej wody z łyżką cukru i zalać grzyby.

Wykonanie: Graziako

Podziel się:

Oceń:

+2 -1
2015-09-22 11:22

[ TEMATY ]

Wybrane dla Ciebie

Z zakonnej kuchni

Za klasztornymi murami kryje się wielkie bogactwo duchowości i tradycji, także tych kulinarnych, które zakonnicy od wieków kultywują. Zakonna kuchnia zaskakuje nas smakiem rodzimych specjałów, wzbogaconych przez tradycje kuchni krajów, z których bracia czy siostry się wywodzą. Korzystając z produktów, które często wytwarzają sami, zakonnicy propagują zdrowe jedzenie. Przypominamy oryginalne dania i potrawy.

Więcej ...

#PodcastUmajony (odcinek 7.): Jednostka GROM

2024-05-06 20:55

Materiał prasowy

Co zrobić z trudnymi emocjami? Czy Apostołowie byli wolni od agresji? I co właściwie ma do tego Maryja? Zapraszamy na siódmy odcinek „Podcastu umajonego”, w którym ks. Tomasz Podlewski opowiada o roli Matki Bożej w stawaniu się opanowanym człowiekiem.

Więcej ...

Komunia prezentem na wieki

2024-05-07 18:26
Poświęcenie krzyża na Golgocie w Skarbimierzu

ks. Łukasz

Poświęcenie krzyża na Golgocie w Skarbimierzu

Podczas wizytacji kanonicznej bp Maciej Małyga poświęcił stacje Drogi Krzyżowej, znajdujące się przy kościele św. Stanisława Biskupa i Męczennika w Skarbimierzu.

Więcej ...

Reklama

Najpopularniejsze

Matura: bunt i jego konsekwencje lub relacja z drugim...

Wiadomości

Matura: bunt i jego konsekwencje lub relacja z drugim...

Nowenna do św. Andrzeja Boboli

Wiara

Nowenna do św. Andrzeja Boboli

Jezu, ufam Twemu miłosierdziu. Jezu, ufam Tobie!

Wiara

Jezu, ufam Twemu miłosierdziu. Jezu, ufam Tobie!

Diecezjalna Komisja Muzyki Kościelnej: w liturgii nie...

Kościół

Diecezjalna Komisja Muzyki Kościelnej: w liturgii nie...

Czy 3 maja obowiązuje wstrzemięźliwość od pokarmów...

Kościół

Czy 3 maja obowiązuje wstrzemięźliwość od pokarmów...

#NiezbędnikMaryjny: Litania Loretańska - wezwania

Wiara

#NiezbędnikMaryjny: Litania Loretańska - wezwania

Litania nie tylko na maj

Wiara

Litania nie tylko na maj

Nakazane święta kościelne w 2024 roku

Kościół

Nakazane święta kościelne w 2024 roku

Nabożeństwo majowe - znaczenie, historia, duchowość +...

Wiara

Nabożeństwo majowe - znaczenie, historia, duchowość +...