Przepis na kurczaka faszerowanego mięsem lub warzywami – niby prosty, a przyrządzony w ten sposób kurczak smakuje zupełnie inaczej niż zwykle. Przygotowanie wymaga więcej czasu niż przygotowanie zwykłego mięsa, ale efekt jest wyśmienity. To dobry pomysł na niedzielny obiad.
Kurczaka umyć, usunąć tłuszcz, szyjkę i kuper. Oprószyć solą i pieprzem na wierzchu i wewnątrz. Odstawić w chłodne miejsce. Przygotować farsz: mięso wieprzowe zemleć w maszynce, także wątróbki i namoczoną wcześniej kajzerkę. Dodać posiekaną natkę pietruszki i żółtko. Całość przyprawić. Na koniec dodać ubitą pianę z białka i delikatnie wymieszać. Farszem wypełnić wnętrze kurczaka, skórę zszyć lub spiąć wykałaczkami. Kurczaka przełożyć do brytfanny, wstawić do piekarnika i piec na złoty kolor (ok. 1 godz.) w temp. 180°C.
Swoje propozycje na rodzinne obiady przedstawia młody utalentowany kucharz. Od dwóch lat pracuje w Warszawie w autorskiej restauracji Karola Okrasy - znakomitego szefa kuchni, prowadzącego telewizyjne programy.
Biskup nominat Krzysztof Nykiel: pragnę z ojcowskim sercem służyć Chrystusowi w Kościele
2024-05-03 14:57
Vatican News/ Ks. Paweł Rytel-Andrianik, Artur Hanula
@VaticanNewsPL
bp Krzysztof Józef Nykiel
Pragnę z ojcowskim sercem służyć Chrystusowi w Kościele. Serce Ojca, to serce w którym jest miejsce dla każdego, dlatego pragnieniem jest to, aby moja posługa, jako następcy Apostołów, była właśnie w ten sposób przeżywana i realizowana - powiedział Vatican News - Radiu Watykańskiemu regens Penitencjarii Apostolskiej, biskup nominat Krzysztof Józef Nykiel, którego 1 maja Papież Franciszek mianował biskupem.
Mieszkańcy Zwanowic obchodzili dziś coroczny odpust ku czci Najświętszej Maryi Panny Królowej Polski. Sumie odpustowej przewodniczył ks. Łukasz Romańczuk, odpowiedzialny za edycję wrocławską TK “Niedziela”