WYKONANIE: Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru. Mąkę posiekać z masłem, połączyć z pozostałymi składnikami i szybko zagnieść ciasto (gdyby było za twarde, dodać śmietany). Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm i nadać mu formę prostokąta. Pociąć na kilkucentymetrowe pasy, a te podzielić na trójkąty. W środku podstawy każdego trójkąta umieścić łyżeczkę powideł z bakaliami i zawijać ciasto w rogal, zaczynając od szerszego boku. Blachę lekko natłuścić i ułożyć na niej rogaliki w kilkucentymetrowych odstępach. Gdy wyrosną (ok. 15 min), posmarować je z wierzchu białkiem. Piec ok. 20 min w temp. 170°C, aż się zrumienią.
Za mały mój rozum na tę Tajemnicę, milknę, by kontemplować
2024-03-29 06:20
S. Gertruda Bociąg MSC
Adobe. Stock
W czasie Wielkiego Postu warto zatroszczyć się o szczególny czas z Panem Bogiem. Rozważania, które proponujemy na ten okres pomogą Ci znaleźć chwilę na refleksję w codziennym zabieganiu. To doskonała inspiracja i pomoc w przeżywaniu szczególnego czasu przechodzenia razem z Chrystusem ze śmierci do życia.
- Jeśli widzimy jakiś spadek wiernych w kościołach, to przy kalwariach go nie ma - o fenomenie polskich kalwarii, mówi KAI gwardian, o. Jonasz Pyka. Dzięki takim miejscom, ludzie, którzy nie mogą nawiedzić Ziemi Świętej, korzystają z łaski duchowego uczestnictwa w Męce Jezusa Chrystusa i przeżywania w ten sposób tajemnicy odkupienia rodzaju ludzkiego. - To złota nić, która łączy wszystkie kalwarie w Polsce - podkreśla profesor Wydziału Teologicznego UMK w Toruniu, o. Mieczysław Celestyn Paczkowski. Wielki Piątek, to drugi dzień Triduum Paschalnego, podczas którego w Kościele katolickim odprawiana jest liturgia Męki Pańskiej, upamiętniająca cierpienia i śmierć Chrystusa na krzyżu. Jest to jedyny dzień w roku, w którym nie jest sprawowana Eucharystia.