Reklama

Blanszowanie warzyw

To jeden z najszybszych sposobów obróbki cieplnej warzyw, m.in. w celu ich późniejszego zamrażania lub konserwowania.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Blanszowanie warzyw polega na ich szybkim podgrzewaniu we wrzącej wodzie lub na parze w krótkim czasie. Po blanszowaniu warzywa często schładza się w zimnej wodzie z lodem, aby zatrzymać proces gotowania.

Dlaczego blanszuje się warzywa?

Blanszowanie poprawia ich smak, pomaga pozbyć się specyficznego zapachu, a także nieprzyjemnej goryczy. Dzięki tej technice warzywa zachowują kolor podczas dalszego przetwarzania.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

W przypadku warzyw o delikatnej skórce, np. pomidorów, blanszowanie służy do jej szybkiego zdjęcia bez naruszenia miąższu. Ziemniaki natomiast można blanszować przed smażeniem frytek, aby plasterki nie wchłonęły dużej ilości oleju.

Reklama

Wiele warzyw blanszuje się przed zamrożeniem na zimę, by lepiej zachowały swój wygląd i mogły być długo przechowywane.

Jak przygotować warzywa do blanszowania?

Do garnka trzeba wlać czystą wodę (3-4 l wody na 1 kg warzyw) i doprowadzić do jej wrzenia, a następnie przygotować głęboki pojemnik z zimną wodą (warto mieć pod ręką kostki lodu). W tym czasie warzywa należy umyć, wyczyścić i w razie potrzeby pokroić.

Przygotowane jarzyny wrzucić w małych porcjach na durszlak i włożyć go do wrzącej wody w garnku. Duże warzywa można włożyć bezpośrednio do garnka. Jarzyny zostawić we wrzątku przez czas odpowiedni dla każdego warzywa i od razu przełożyć je do głębokiego naczynia z zimną wodą na co najmniej 2-3 minuty, aby jak najszybciej ostygły. Jeśli jest dużo warzyw, można dodać więcej zimnej wody i kostki lodu.

Podziel się:

Oceń:

+1 0
2021-08-03 11:46

[ TEMATY ]

Wybrane dla Ciebie

Kupuj z głową

Adobe Stock

Katastrofa klimatyczna zbliża się wielkimi krokami, a promowanie ekologicznego życia powoli staje się trendem wśród ludzi w każdym wieku.

Więcej ...

Magdalena Guziak-Nowak: wszystkie ręce na pokład dla ochrony życia dziecka nienarodzonego

2024-05-04 09:55

Adobe.Stock

- Jestem przeciw aborcji, ponieważ po pierwsze nie wolno zabijać niewinnych dzieci, a po drugie kobiety zasługują na dobrą, konkretną, realną pomoc w rozwiązaniu ich prawdziwych problemów, z którymi czasami w ciąży muszą się borykać, a nie na taką tanią alternatywę, która do końca życia pozostanie wyrwą w sercu - mówi Magdalena Guziak-Nowak, sekretarz zarządu Polskiego Stowarzyszenia Obrońców Życia Człowieka, dyrektor ds. edukacji.

Więcej ...

Pielgrzymi z diecezji bielsko-żywieckiej dotarli do Łagiewnik

2024-05-04 16:28

Małgorzata Pabis

- Maryja przekonuje nas, że nie ma Chrystusa bez Krzyża, nie ma chrześcijaństwa i nie ma życia chrześcijańskiego bez Krzyża! – powiedział bp Piotr Greger.

Więcej ...

Reklama

Najpopularniejsze

Zatrzymajmy się dziś i mocno przyjmijmy krzyż naszego...

Wiara

Zatrzymajmy się dziś i mocno przyjmijmy krzyż naszego...

Wytrwajcie w miłości mojej!

Wiara

Wytrwajcie w miłości mojej!

#NiezbędnikMaryjny: Litania Loretańska - wezwania

Wiara

#NiezbędnikMaryjny: Litania Loretańska - wezwania

Św. Florian, żołnierz, męczennik

Święci i błogosławieni

Św. Florian, żołnierz, męczennik

Czy 3 maja obowiązuje wstrzemięźliwość od pokarmów...

Kościół

Czy 3 maja obowiązuje wstrzemięźliwość od pokarmów...

Nakazane święta kościelne w 2024 roku

Kościół

Nakazane święta kościelne w 2024 roku

Czy 3 maja obowiązuje nas udział we Mszy św.?

Kościół

Czy 3 maja obowiązuje nas udział we Mszy św.?

Świadectwo: Maryja działa natychmiast

Rodzina

Świadectwo: Maryja działa natychmiast

Nabożeństwo majowe - znaczenie, historia, duchowość +...

Wiara

Nabożeństwo majowe - znaczenie, historia, duchowość +...