WYKONANIE: Jedni uważają, że szparagi przed grillowaniem trzeba obgotować, inni – że jest to zbędne. Na pewno trzeba je dokładnie oczyścić, umyć i pozbawić twardych końcówek. Przed smażeniem smarujemy je oliwą, delikatnie solimy i pieprzymy. Układamy na aluminiowych tackach i grillujemy z obu stron. Cały proces opiekania zajmuje zwykle 10-15 min. Jeśli chcemy dodać jakiś akcent mięsny, możemy owinąć szparagi po ich doprawieniu plasterkiem boczku wędzonego i wrzucić na ruszt.
Polacy kaszę jaglaną nazywali złotem naszej ziemi – wyjaśnia Stefania Korżawska, znana z Radia Maryja znawczyni ziół i ziołolecznictwa. Przekonuje ona, że jedzenie kaszy jaglanej dodaje energii każdemu organizmowi. Przy osłabieniach, przeziębieniach, astmie i alergii działa jak antybiotyk. Można ją podawać na różne sposoby. Proponujemy jeden z nich.
Abp Wojda na Jasnej Górze: chrześcijańska tożsamość jest nam potrzebna
2024-05-03 13:28
BP @JasnaGóraNews/KAI
Karol Porwich/Niedziela
O tym, że chrześcijańska tożsamość jest nam potrzebna mówił na Jasnej Górze abp Tadeusz Wojda. Przewodniczący Episkopatu Polski, który przewodniczył Sumie odpustowej ku czci Najświętszej Maryi Panny Królowej Polski apelował, by stawać w obronie „suwerenności naszego sumienia, naszego myślenia oraz wolności w wyznawaniu wiary, w obronie wartości płynących z Ewangelii i naszej chrześcijańskiej tradycji”. Przypomniał, że „życie ludzkie ma niepowtarzalną wartość i że nikomu nie wolno go unicestwiać, nawet jeśli jest ono niedoskonałe”.
Majową pobożność skierowaną ku Matce Bożej zauważamy w różnych miejscach i
okolicznościach. Tak jest i tak było przez wieki. Maryja otaczała opieką, kiedy prosiliśmy o to, ale też wspierała, kiedy brakowało już sił, aby zwracać się o pomoc.