*100 g mięsa z piersi kurczaka, bez skóry
*60 g ryżu białego
*20 g marchwi
*100 g cukinii
*0,5 łyżki oleju rzepakowego
*ziele angielskie (1 sztuka)
*1 liść laurowy
*szczypta soli białej
*tymianek
*majeranek
WYKONANIE (Czas przygotowania – 25 min ):
Mięso pokrój w kostkę, a warzywa w słupki. Warzywa podduś w minimalnej ilości wody. Dodaj przyprawy, zioła i pół szklanki wody. Włóż mięso i gotuj przez 15-20 min.
W samym sercu Neapolu, w Kaplicy Sansevero znajduje się jedna z najbardziej niezwykłych rzeźb jaką kiedykolwiek wykuto w marmurze – to „Chystus spowity całunem” („Cristo Velato”). Jej twórcą jest włoski rzeźbiarz Giuseppe Sammartino, który skończył swoje dzieło w 1753 r. Ludziom trudno było uwierzyć, że można było z twardego marmuru „wydobyć” przezroczysty całun, który lekko pokrywał ciało zmarłego Chystusa. Ponieważ zleceniodawcą rzeźby był książe Raimondo di Sangro, sławny alchemik, powstała legenda, że całun powstał w alchemicznym procesie „marmoryzacji” tkaniny.
Abp Józef Kupny pobłogosławił w Wielką Sobotę 500 paczek dla ubogich. Przygotowane one zostały przez wrocławską Caritas ze środków przekazanych przez wiernych archidiecezji.