Reklama

Z zakonnej kuchni

Życie ze smakiem

Smakołyki dla dzieci

Niedziela Ogólnopolska 21/2024, str. 76-77

Adobe Stock

Szukasz pomysłów na desery dla dzieci, które możesz przygotować na co dzień i od święta, np. na urodziny czy Dzień Dziecka? Zainspiruj się naszymi i stwórz słodkości, które pokochają najmłodsi.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Ciasteczka jaglano-kokosowe

SKŁADNIKI :
*100 g kaszy jaglanej
*400 ml mleczka kokosowego
*10 szt. suszonych daktyli
*6 łyżek wiórek kokosowych
*100 g migdałów siekanych
*1 łyżka oleju kokosowego

Wykonanie:
1. Kaszę jaglaną wypłucz w zimnej wodzie i pozostaw do namoczenia na minimum 12 godz.
2. Umieść kaszę w garnku, zalej mleczkiem kokosowym i dodaj daktyle. Przez pierwsze 5 min gotuj kaszę na dość dużym ogniu i często mieszaj, aby się nie przypaliła, po czym zmniejsz ogień i gotuj przez kolejne 10 min, co jakiś czas mieszając. Zdejmij kaszę z ognia, przykryj pokrywką i odstaw, aby wchłonęła pozostałe mleczko kokosowe i wystygła.
3. Gotową jaglankę zblenduj na prawie jednolitą masę. Dodaj płynny olej kokosowy i wiórki kokosowe, całość dokładnie wymieszaj. (Jeśli masa na ciasteczka będzie zbyt zbita, można dodać odrobinę więcej oleju kokosowego).
4. Masę nabieraj łyżką, formuj kulki, delikatnie je spłaszczaj i obtaczaj z jednej strony w migdałach. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia stroną obtoczoną migdałami do góry.
5. Ciasteczka piecz przez 25-30 min, aż się zarumienią.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Lizaki bezowe z aquafaby

SKŁADNIKI :
*kilka drewnianych patyczków do szaszłyków
*150 g aquafaby (woda po ciecierzycy, np. ze słoika)
*200 g cukru
*barwnik spożywczy

Reklama

Wykonanie:
1. Patyczki do szaszłyków obetnij tak, aby otrzymać kilka różnych długości.
2. Na blachę wyłóż papier do pieczenia. Ułóż na nim patyczki. Piekarnik nagrzej do 100°C.
3. Cukier i aquafabę umieść w misie miksera. (Dobrze jest zredukować aquafabę, tj. jeżeli potrzebujesz 150 ml aquafaby, to przelej do garnka 300 ml i podgrzej, aż połowa odparuje. Następnie schłódź płyn i dopiero wtedy używaj go do ubicia).
4. Miksuj na wysokich obrotach do uzyskania białej i sztywnej konsystencji. Podziel masę na dwie części. Do jednej dodaj kilka kropel barwnika i wymieszaj.
5. Do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdki dodawaj naprzemiennie białą i kolorową masę bezową.
6. Wyciskaj masę na patyczki, tworząc bezowe lizaki. Z części masy zrób beziki. Wstaw do piekarnika i piecz przez 1,5 godz. Upieczone bezy pozostaw do wystudzenia w piekarniku.

Tort lodowy

SKŁADNIKI:
*1,5 l lodów waniliowych lub o innym ulubionym smaku
*100 g herbatników
*kilka biszkoptów lub innych ciastek
*100 g czekolady
*garść rodzynek

Wykonanie:
1. Lody wyjmij wcześniej z zamrażarki, aby dało się je przekładać łyżką.
2. Czekoladę posiekaj drobno. Ciastka połam na kawałki, pokrusz drobniej.
3. Spód tortownicy wyłóż kawałkiem folii aluminiowej, tortownicę zamknij i boczne metalowe elementy wyłóż folią spożywczą.
4. Do tak przygotowanej tortownicy nakładaj lody i dobrze uciskaj. Możesz wcześniej wymieszać wszystkie dodatki z lodami lub nakładać porcję lodów i posypywać ją dodatkami.
5. Lody ułóż w tortownicy po sam wierzch, dobrze uciśnij. Wierzch udekoruj dodatkami. Tort włóż do zamrażarki. Kiedy góra tortu się zetnie, połóż na nią kawałek folii spożywczej. Pamiętaj, aby godzinę przed podaniem tort z zamrażarki przełożyć do lodówki – ułatwi to krojenie.

Muffiny z rabarbarem

SKŁADNIKI:
*250 g rabarbaru
*100 g rozpuszczonego masła
*125 ml mleka roślinnego
*2 jajka
*250 g mąki
*2 łyżeczki proszku do pieczenia
*170 g cukru/ksylitolu

Wykonanie:
1. Rabarbar umyj, osusz i pokrój na kawałeczki.
2. Piekarnik nagrzej do 180°C. Formę na muffiny wyłóż 12 papilotkami.
3. Do jednej miski wlej roztopione masło, dodaj mleko, jajka i wymieszaj rózgą. W drugiej misce wymieszaj mąkę razem z proszkiem do pieczenia i słodziwem.
4. Dodaj składniki z pierwszej miski do drugiej i delikatnie, powoli wymieszaj łyżką (tylko do pierwszego połączenia się składników), pod koniec dodaj rabarbar.
5. Ciastem wypełnij papilotki do 3/4 wysokości. Pozostałe ciasto – jeśli takie będzie – wykorzystaj do upieczenia kolejnych babeczek.
6. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 25 min.

Podziel się:

Oceń:

2024-05-21 13:57

[ TEMATY ]

Wybrane dla Ciebie

Barbara Kędzior - Rybia Łuska: Mogę mieć oszpecone ciało, ale mam piękną duszę daną od Boga

Archiwum Barbary Kędzior

Mogę mieć oszpecone ciało, ale mam piękną duszę daną od Boga. Nigdy nie patrzyłam na siebie tylko przez pryzmat swojego wyglądu – wyznaje Barbara.

Więcej ...

Kard. Dziwisz: św. Jan Paweł II był przekonany, że ocalenie zawdzięcza Matce Bożej

2025-05-13 19:06

Włodzimierz Rędzioch

W Bazylice św. Piotra upamiętniono 44. rocznicę zamachu na św. Jana Pawła II. „To Matka Boża (…) pokrzyżowała plany zamachowca i tych, którzy go wysłali” - mówił w homilii podczas wieczornej Mszy św. kard. Stanisław Dziwisz. Były papieski sekretarz podkreślał, że dramat z 13 maja 1981 roku był i nadal jest znakiem dla Kościoła.

Więcej ...

"Rerum novarum". Kamień węgielny katolickiej nauki społecznej

2025-05-14 21:11
Philip de László

pl.wikipedia.org

Philip de László "Portret Leona XIII" (1900)

15 maja 1890 r. papież Leon XIII ogłosił encyklikę "Rerum novarum". Ta data, jak i wybór kard. Prevosta na papieża Leona XIV jest okazją do przypomnienia treści tego dokumnetu.

Więcej ...

Reklama

Najpopularniejsze

Nowenna do św. Rity

Wiara

Nowenna do św. Rity

Watykan: jakich zmian dokona Leon XIV w Kurii Rzymskiej

Kościół

Watykan: jakich zmian dokona Leon XIV w Kurii Rzymskiej

Z czym kojarzy się imię Leon? Ta odpowiedź kard. Rysia...

Kościół

Z czym kojarzy się imię Leon? Ta odpowiedź kard. Rysia...

Nowenna do św. Andrzeja Boboli

Wiara

Nowenna do św. Andrzeja Boboli

Kim jest nowy PAPIEŻ?

Leon XIV

Kim jest nowy PAPIEŻ?

PILNE! Habemus papam! MAMY PAPIEŻA!

Kościół

PILNE! Habemus papam! MAMY PAPIEŻA!

Watykan: pierwsze plany nowego papieża

Leon XIV

Watykan: pierwsze plany nowego papieża

Egzorcyzm papieża Leona XIII

Wiara

Egzorcyzm papieża Leona XIII

Znamy herb i dewizę Papieża Leona XIV

Leon XIV

Znamy herb i dewizę Papieża Leona XIV