Pochodzi z południowego regionu Morza Śródziemnego. Obecnie uprawiany jest w Azji oraz Ameryce Północnej. Za jadalną część uważa się bulwę, choć jadalne są również nasiona, z których przygotowywana jest m.in. herbata ziołowa.
Korzeń kopru włoskiego charakteryzuje się żółtobiałą barwą oraz obłym kształtem. 100 g bulwy dostarcza ok. 31 kcal. Warzywo w ponad 90% składa się z wody.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Fenkuł jest bogaty w składniki mineralne, zwłaszcza potas i mangan, witaminy: A, C, K oraz kwas foliowy, a także olejki eteryczne. To sprawia, że wykazuje pozytywny wpływ na organizm.
Badania naukowe dowodzą, że najwięcej właściwości prozdrowotnych wykazują jego nasiona.
Koper włoski wpływa pozytywnie na układy moczowy oraz pokarmowy. Jest pomocny w leczeniu chorób pochodzenia bakteryjnego, grzybiczego oraz wirusowego.