Reklama

Mięsa

Z zakonnej kuchni

Gołąbki ziemniaczane

Przepis z książki „Kuchnia klasztorów prawosławnych”, Mykoła Mańko

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Składniki:
1 główka kapusty, 1 kg ziemniaków, 2 łyżki śmietany, ½ kostki masła, 4 duże cebule, sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:
Kapustę oczyścić, usunąć głąb, następnie zalać wrzątkiem w garnku i trzymać ok. 30 minut w posolonej wrzącej wodzie. Wyjąć z wody, odsączyć, wystudzić i rozdzielić liście. Na drobnej tarce zetrzeć ziemniaki i 1 cebulę. Resztę cebuli obrać, posiekać, przyrumienić na maśle. Podsmażoną cebulę dać do ziemniaków, dodać 2 łyżki śmietany, posolić i popieprzyć. Półpłynne ziemniaczane nadzienie zawijać w liście kapusty i ciasno układać w garnku do ¾ wysokości garnka. Następnie zalać posoloną wrzącą wodą, tak aby gołąbki były zakryte, przykryć i dusić 1,5 godz. na ogniu lub w piekarniku (190° C).
Przed podaniem polać sosem grzybowym lub śmietaną.

Pod patronatem „Niedzieli”

Tę książkę trzeba smakować. Wbrew pozorom to nie tylko zbiór przepisów, ale historia prawosławia zamknięta w składnikach na tradycyjne barszcze, czorby, warenyky... Napisane ze znawstwem wstępy, poprzedzające przepisy narodowych kuchni, wprowadzają nas w świat zapachów i smaków, a także w życie zamknięte za murami ławr, klasztorów i świątyń. To fascynujący świat, tak samo jak fascynujący wydaje się pomysł autora na pokazanie nam tego świata.

Wydawnictwo Nemrod, ul. Chmieleniec 29/22, 30-348 Kraków, tel./fax (0-12) 263-67-40, biuro@nemrod.pl

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Podziel się:

Oceń:

+7 0
2007-12-31 00:00

[ TEMATY ]

Wybrane dla Ciebie

Modlitwa szturmowa - Litania Loretańska

Adobe Stock

Litania Loretańska to jeden z symboli miesiąca Maja. Jest ona także nazywana „modlitwą szturmową”. Klamrą kończąca litanię są wezwania rozpoczynające się od słowa ,,Królowo”. Czy to nie powinno nam przypominać kim dla nas jest Matka Boża, jaką ważną rolę odgrywa w naszym życiu?

Więcej ...

Abp Philippe Curbelié na krakowskiej Skałce: Św. Stanisław był pierwszym dojrzałym owocem chrztu Polski

2025-05-11 22:40

Archidiecezja Krakowska

- Św. Stanisław Biskup i Męczennik, którego uroczystość dziś obchodzimy, był pierwszym dojrzałym owocem chrztu Polski. Dzisiaj od nas zależy, czy będziemy dojrzałym owocem naszych czasów. Pan wzywa nas, byśmy byli owocami, których potrzebują nasze czasy - mówił podsekretarz Dykasterii Nauki Wiary, abp Philippe Curbelié podczas uroczystości ku czci św. Stanisława BM na krakowskiej Skałce.

Więcej ...

Reklama

Najpopularniejsze

Znamy herb i dewizę Papieża Leona XIV

Leon XIV

Znamy herb i dewizę Papieża Leona XIV

Papież Leon XIV na archiwalnych fotografiach. Jak...

Leon XIV

Papież Leon XIV na archiwalnych fotografiach. Jak...

Papież ponownie otworzył apartament w Pałacu Apostolskim

Leon XIV

Papież ponownie otworzył apartament w Pałacu Apostolskim

Leon XIV podczas modlitwy Regina Caeli do młodych: Nie...

Leon XIV

Leon XIV podczas modlitwy Regina Caeli do młodych: Nie...

Kim jest nowy PAPIEŻ?

Leon XIV

Kim jest nowy PAPIEŻ?

Siedmiu braci z zakonu kapucynów zginęło w wypadku

Wiadomości

Siedmiu braci z zakonu kapucynów zginęło w wypadku

PILNE! Habemus papam! MAMY PAPIEŻA!

Kościół

PILNE! Habemus papam! MAMY PAPIEŻA!

NA ŻYWO: Rozpoczęcie konklawe - transmisja z Watykanu

Kościół

NA ŻYWO: Rozpoczęcie konklawe - transmisja z Watykanu

Watykan: pierwsze plany nowego papieża

Leon XIV

Watykan: pierwsze plany nowego papieża