Ojciec Jan, kapucyn, proboszcz i zarazem kustosz sanktuarium św. Ojca Pio i Matki Bożej Fatimskiej w Terliczce k. Rzeszowa, gotuje z zamiłowania. Chętnie też dzieli się swoimi sprawdzonymi przepisami z naszymi Czytelnikami.
Składniki: 50 dag filetów z kurczaka
30 dag pieczarek
2 cebule
15 dag żółtego sera
jajko
przyprawy
kilka łyżek tartej bułki lub kaszy manny
sezam
Wykonanie: Filety zmielić w maszynce na grubych otworach. Pieczarki i cebule pokroić w kostkę, przesmażyć na maśle. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystko razem połączyć, dodać jajko, przyprawy, tartą bułkę lub kaszę mannę, wymieszać. Formować kotlety, panierować w sezamie i smażyć.
Francja: kościół ks. Hamela niczym sanktuarium, na ołtarzu wciąż są ślady noża
2024-04-18 17:01
Krzysztof Bronk/KAI
laCroix
Ks. Jacques Hamel
Kościół parafialny ks. Jacques’a Hamela powoli przemienia się w sanktuarium. Pielgrzymów bowiem stale przybywa. Grupy szkolne, członkowie ruchów, bractwa kapłańskie, z północnej Francji, z regionu paryskiego, a nawet z Anglii czy Japonii - opowiada 92-letni kościelny, mianowany jeszcze przez ks. Hamela. Wspomina, że w przeszłości kościół często bywał zamknięty. Teraz pozostaje otwarty przez cały dzień.